EU Observer ha pogut accedir a un document confidencial de la CE on es detallen les causes que van motivar la decisió de suspendre la convocatòria.
Segons el portal informatiu, la CE va evitar donar certs detalls sobre la problemàtica tècnica que va condemnar la convocatòria.
La Comissió Europea va ocultar informació relacionada amb els problemes tècnics que va patir el portal WIFI4EU a finals de maig. La CE va considerar que aquesta informació no era oportuna per tal d’evitar la seva publicació.
Els documents publicats demostren que la CE va evitar publicar detalls sobre el problema tècnic. A continuació es mostra la comparació del nou document i l’antic.
“És de gran preocupació que la comissió redacti informació que tingui rellevància directa per a la sol·licitud”, va dir Helen Darbishire, directora executiva d’Access Info Europe, agència que regula la transparència de la Comissió Europea.
Detalls sobre els vals assignats
Els vals es van assignar a un selecte nombre de municipis quan es va obrir el portal WiFi4EU el 15 de maig. No obstant això, el portal es va tancar en qüestió d’hores a causa d’un “defecte en el software utilitzat”. A finals de juliol, la comissió va publicar un conjunt de documents, alguns dels quals havien estat retallats, “perquè una part d’aquests documents no era oportuna”.
Paral·lelament, una versió filtrada d’un dels documents ja havia estat publicat per la pàgina “New Europe” el 4 de juny. Va ser el director de Xarxes i Serveis de Comunicacions Electròniques, Anthony Whelan, qui va proposar publicar el contingut d’aquests informes per evitar “possibles crítiques” per cobrir el que va passar.
Un dels paràgrafs redactats va donar detalls sobre les vulnerabilitats del portal WiFi4EU:
Aquests documents vénen a dir que una vulnerabilitat “podria permetre l’accés no autoritzat a les dades personals de les persones registrades en nom de municipis i empreses”. En aquests informes s’afegeix que el problema “podria impactar en la base de dades de la CE, afectant l’ordre temporal de les sol·licituds”.
Comprovacions de seguretat
Malgrat tot, Whelan va escriure que la Direcció General d’Informàtica de la CE va comprovar que no hi hagués cap infracció de dades. “Tot sembla indicar que no hi ha hagut cap accés inadequat a dades d’aquest tipus”, va afirmar. Igualment, Whelan va detectar i informar sobre vulnerabilitats d’altres tipus.
La comissió també va redactar una sentència on afirmava que hi va haver “uns 5.500 sol·licitants en només un minut”. Un total de 1.183 vals van ser assignats en qüestió de segons. En el mateix document s’afirma que tots els països de la UE tret d’Islàndia van arribar a la xifra mínima garantida de 15 vals en qüestió de minuts.
Podeu accedir a la notícia completa (en anglès) sobre la informació filtrada a través d’aquest enllaç.
Independentment d’aquestes novetats, s’espera que la Comissió Europea hagi près nota de les incidències detectades de cara a la nova convocatòria, que tindrà lloc entre novembre i desembre de 2018.