Els 3 grans perills d’una xarxa wifi pública de baixa qualitat

Una de les bases principals del projecte “Wifi4EU” és la prevenció de ciberatacs i l’augment de la seguretat en les xarxes wifi públiques. A continuació es mostren els 3 grans perills de connectar-se a una xarxa wifi pública de baixa qualitat.

1- Robatori de dades i arxius

Sens dubte un dels principals perills de connectar-se a una xarxa Wifi pública és que les nostres dades i els arxius que emmagatzemem en els nostres dispositius estan a l’abast d’un nombre indeterminat d’usuaris. Com poden robar-te les teves dades quan estàs fent servir una Wifi pública?

  • Atacs ‘Man-in-the-middle’: Aquest tipus de ciberatac es podria traduir com a atac de ‘home al mig’ i està directament relacionat amb els perills de connectar-se a una Wifi pública. En què consisteix? Bàsicament en què algú intercepta la comunicació entre el teu equip i la xarxa Wifi. En aquest ‘trajecte’, les teves dades estan exposades i poden ser vistes per aquest ‘Home al mig’ que s’aprofita de la manca de xifrat d’aquest tipus de connexions.
  • Connexions Wifi falses: Tan senzill que qualsevol usuari amb un coneixement bàsic d’informàtica pot fer-ho. Només cal crear una xarxa Wifi amb el nom d’un local comercial o que simuli ser un servei públic, deixar-la oberta i començar a rebre connexions d’usuaris on les dades queden exposades.
  • Capturadors de paquets de dades: Un altre dels perills de connectar-se a una Wifi pública és patir el robatori dels teus arxius a través la captura i l’anàlisi de les dades dels dispositius connectats (Sniffer). Si no accedeixes amb seguretat, els ciberdelinqüents poden emprar aquests programes per quedar-se amb els arxius i claus més rellevants.
  • Ús de les galetes per robar les teves dades: Conegut com a Sidejacking, aquest és un altre dels grans perills de connectar-se a una Wifi pública. Amb aquesta tècnica, els ciberdelinqüents accedeixen a les dades quan entres en una pàgina i acceptes la política de cookies. L’atacant utilitza aquestes dades per suplantar la teva identitat i crear una nova sessió amb les teves dades amb tot el que això significa.

2- Infecció dels dispositius

Si et preocupa el robatori de les teves dades, no has de passar per alt un altre dels grans perills de connectar-se a una Wifi pública: la infecció del teu dispositiu amb malware. Aquest risc és especialment alt quan fem servir el nostre smartphone o tablet per connectar-nos a una Wifi pública i no tenim en compte les mesures bàsiques de seguretat en aspectes com la descàrrega d’aplicacions o l’ús de serveis de missatgeria instantània.

Les vies d’infecció són molt similars a les del robatori de dades però, en aquest cas, la manca de seguretat i de xifrat de les Wifi públiques s’empra per infectar el teu dispositiu amb malware.

3- Suplantació d’identitat

Derivat dels dos anteriors, la suplantació d’identitat és un altre dels grans perills de connectar-se a una Wifi pública. El pitjor d’aquest risc és que, si no prens precaucions, et trobaràs amb un problema que pot afectar als teus perfils de xarxes socials, als teus comptes de correu electrònic o, en el pitjor dels casos, al teu saldo bancari.

Recorda, quan et connectes a una Wifi pública teves dades estan exposades a tota la xarxa d’equips que comparteixen la connexió i, per tant, poden ser utilitzades per a fer-se passar per tu, contractar serveis, realitzar pagaments, etc.

Vols rebre informació personalitzada sobre WIFI4EU?

Article original

Wifi4EU Catalunya és una iniciativa privada de la empresa Sintelec que té com a objectiu donar suport i proporcionar informació detallada i acompanyament sobre el projecte europeu WIFI4EU.EU als municipis i ciutats de Catalunya.
Politica de Privacitat