Mapa final de WIFI4EU: Les regions mediterrànies porten la iniciativa

EUobserver i European Data Journalism Network (EDJNet) han donat a conèixer l’origen dels municipis europeus preinscrits través d’un informe.

Els països i regions mediterrànies dominen el projecte amb alts percentatges de participació en la primera convocatòria.

Computer_Beach

Països com Portugal, Itàlia, Malta, Bulgària, Eslovènia i Croàcia han tingut les xifres més elevades de participació en la iniciativa WIFI4EU de la CE. A través del mapa que trobareu en aquest article, podeu comprovar les dades segmentades per regions.

WIFI4EU ha atret l’interès d’un total de 17.000 municipis europeus. Aquests municipis s’han registrat al portal oficial per tal d’obtenir un val per pagar a les empreses d’internet encarregades de configurar la infraestructura wifi. Tanmateix, només s’espera que uns 2.500 municipis es beneficiïn del pressupost de 2018.

La primera convocatòria de propostes es va llençar el 15 de maig i es donaran a conèixer els resultats entre els mesos de juliol i agost. Arran d’aquesta convocatòria, EUobserver i la European Data Journalism Network (EDJNet) han elaborat un mapa per donar a conèixer amb més precisió la localització dels municipis europeus preinscrits.

Al mirar les diferents regions d’Europa i la proporció de municipis registrats, hi destaquem alguns països. En particular, els països del sud d’Europa tenen les taxes de participació més elevades.

Gairebé tots els municipis de Malta es van registrar, i el 75,4% de les ciutats de Sicília. La Croàcia adriàtica té una taxa del 70,9 per cent. Les accions de preinscripció també són elevades als estats d’Alemanya occidental i a Bèlgica. A la part inferior de l’esquema veiem que el projecte no ha estat molt popular a la majoria de municipis de la República Txeca, el sud de Grècia i el Regne Unit. Una explicació de la baixa participació en certs països és que ja disposen d’una xarxa Wi-Fi pública de qualitat disponible.

Cap dels municipis d’Irlanda del Nord ha realitzat la preinscripció, i molt pocs municipis han fet el mateix a la resta del Regne Unit, que només seran elegibles després de Brexit si es van fer acords específics. Prenent el Regne Unit en el seu conjunt, només el 0,8% dels municipis s’han registrat prèviament.


Al mirar la proporció de municipis dels 28 països de la UE, Malta encapçala la llista amb el 97,1% dels municipis preinscrits, seguit de Portugal (89%) i Bulgària (86%). A França i la República Txeca, només el 6% dels municipis s’han preinscrit correctament.

D’altra banda, en el mateix mapa es pot observar que alguns dels estats més importants de la UE  tenen la majoria dels municipis preinscrits. Itàlia (22,2 per cent), Alemanya (14,4 per cent) i Espanya (14,5 per cent), ocupen gairebé la meitat de tots els municipis preinscrits.

A causa del sistema “first-come, first-served”, podria donar-se el cas que només uns quants dels estats membres prenguessin la majoria de subvencions disponibles. No obstant això, en la primera convocatòria cada país de la UE rebrà un mínim de 15 vals.

Si voleu saber si el vostre municipi s’ha registrat prèviament, podeu seguir aquest enllaç (la càrrega pot trigar una mica).

Actualització del 18 de maig: aquest article es basa en dades del portal WIFI4EU de la Comissió Europea, descarregat el 15 de maig, després del termini final de preinscripció.

Prepara la teva proposta

Wifi4EU Catalunya és una iniciativa privada de la empresa Sintelec que té com a objectiu donar suport i proporcionar informació detallada i acompanyament sobre el projecte europeu WIFI4EU.EU als municipis i ciutats de Catalunya.
Politica de Privacitat